PMB Investment Menerima GIFA Championship Award 2020

15-09-2020

KENYATAAN MEDIA

PMB Investment Berhad (PMB Investment), sebuah anak syarikat milik penuh Pelaburan MARA Berhad (Pelaburan MARA), menerima Global Islamic Finance Awards (GIFA) 2020 bagi kategori Pengurusan Aset Islamik di Islamabad, Pakistan.

“Kami berbesar hati menerima Anugerah ini. Ini adalah kemuncak visi pihak berkepentingan kami, Majlis Amanah Rakyat (MARA), misi Lembaga Pengarah kami dan usaha semua kakitangan kami. Anugerah ini merupakan sokongan hebat dari pendekatan kami terhadap pelaburan runcit dan institusi, yang berkisar pada pasukan kelas atas, pelbagai produk dalaman dan pihak ketiga, dan komitmen berterusan terhadap inovasi dan standard kualiti tertinggi. Dipasangkan dengan nilai korporat yang mantap, pendekatan itu membolehkan kami mencipta nilai kukuh dan berkekalan untuk pelabur kami dari masa ke masa,” kata Datuk Azrulnizam Abdul Aziz, Pengerusi Pelaburan MARA.

Menurut Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Pelaburan MARA, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin, “GIFA 2020 merupakan penganugerahan piawaian kecemerlangan tertinggi di peringkat global bagi mengiktiraf kerajaan, institusi dan individu yang telah menunjukkan prestasi terbaik dalam bidang masing masing bagi menyumbang ke arah kelestarian sektor kewangan Islam dan perbankan antarabangsa”.

GIFA yang dimulakan pada 2011 oleh Edbiz Corporation. Upacara penganugerahan GIFA diadakan setiap tahun bagi menonjolkan, mendorong dan memberi penghargaan kepada prestasi dan sumbangan yang luar biasa terhadap pertumbuhan komuniti kewangan Islam global dan perbankan dengan objektif utama untuk mempromosikan tanggungjawab sosial, kepatuhan terhadap keaslian Syariah dan komitmen terhadap sektor ini . Sebagai satu-satunya program anugerah kewangan Islam global, pemenang GIFA adalah dari seluruh dunia.

Mengulas lanjut, Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Pelaburan MARA, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin berkata, “Julai lalu, PMB Investment turut menerima pengiktirafan dalam Anugerah Unit Amanah Disyorkan 2020/21 oleh FSMone (dulu dikenali sebagai Fundsupermart) menerusi dana PMB Shariah Premier Fund bagi kategori Ekuiti Malaysia (Islamik)”.

Tambah Tengku Ahmad Badli Shah lagi, “pengiktirafan yang diberikan institusi tempatan dan global kepada PMB Investment dan dana-dana yang diuruskan membuktikan syarikat ini mempunyai rekod prestasi yang cemerlang. Ditambah dengan inisiatif program tanggungjawab sosial Korporat syarikat, iaitu #ArifLabur (sebuah program mendidik masyarakat mengenai pengurusan kewangan dan pelaburan di Malaysia), menjadikan PMB Investment sebuah organisasi pengurusan aset yang bukan sahaja mementingkan keuntungan semata, malah kesedaran masyarakat berkaitan pengurusan kewangan dan pelaburan juga menjadi keutamaan sejak penubuhan syarikat ini”.

PMB Investment sebuah syarikat milik penuh Kumpulan Pelaburan MARA Berhad, adalah sebuah Syarikat Pengurusan Pelaburan Islam (Islamic Fund Management Company, IFMC), menguruskan 16 dana unit amanah dengan beberapa mandat portfolio pelaburan dalam kelas-kelas aset ekuiti dan sukuk.

 

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi :

Marina Ghazali
Ketua, Komunikasi Pemasaran
Pelaburan MARA Berhad
Tingkat 2, Wisma PMB 
No. 1A Jalan Lumut,
50400 Kuala Lumpur

T: 03 - 4145 3800
F: 03 - 4145 3801 
M: 019 - 232 7423
E: marina@pelaburanmara.com.my